Do obnovy hradu investuje PSK vyše 20 miliónov Sk

18.10.2007 Kežmarok

Kežmarok 18. októbra (TASR) - Do rekonštrukcie Kežmarského hradu, ktorý je jediným hradom v strednej Európe situovaným v centre mesta, investoval Prešovský samosprávny kraj vlani vyše 5 miliónov korún, za ktoré sa ...
\"Do 18. mája 2008 by mal byť hrad opäť o niečo krajší. Na hladomorni pribudne strecha, ktorú v minulosti zničil požiar a doposiaľ nebola obnovená. Hladomorňa bude slúžiť aj ako vyhliadková veža, \" konštatoval počas dnešného výjazdu do okresov Levoča a Kežmarok predseda Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Peter Chudík.
Dodal, že vybudovanie strechy na hladomorni a v ďalšej časti hradu, kde by mala byť v máji budúceho roka otvorená výstava historických vozidiel, si vyžiada 15,3 milióna korún. Kežmarský hrad, ktorý PSK spravuje od apríla 2004, bude potrebovať ďalšie financie a samosprávny kraj chce byť podľa Chudíka \"dobrým gazdom vzácnych kultúrnych pamiatok\".
Predseda spresnil, že z vyše 100 miliónov Sk z prostriedkov Európskej investičnej banky, ktoré kraj dostal na obnovu kultúrno-historických pamiatok, smeruje pätina do Kežmarku. Pre TASR dodal, že nedávno schválili 18 miliónov Sk na rekonštrukciu objektu Elektrárne Tatranskej galérie v Poprade. Budovu získal PSK do vlastníctva vlani v rámci bezodplatnej výmeny s mestom Poprad za budovu bývalého riaditeľstva galérie na Alžbetinej ulici.
 

Vyberte región